16.6.06

WASSUP ROCKERS

Σκηνοθεσία: Λάρι Κλαρκ
Παίζουν: Τζόναθαν Βελάσκεθ, Φραντσίσκο Πεντράθα, Μίλτον Βελάσκεθ, Γιούνορ Γιουσουάλντο Παναμένο, Λούις Ρόχας-Σαλγκάδο
ΗΠΑ, 2005. Διάρκεια: 110΄


Ο Λάρι Κλαρκ του Kids, του Bully (παίχτηκε στην Ελλάδα ως «Οι νταήδες») και του Ken Park επιστρέφει με μια ταινία κάπως πιο χαμηλόφωνη, λιγότερο σοκαριστική, αλλά πάντα στη γνωστή του θεματολογία: Τα χρόνια της εφηβείας σαν μια περίοδος σφηνωμένη αδέξια μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης, οι νεανικές υποκουλτούρες ως μέσο αναζήτησης συλλογικής αλλά και προσωπικής ταυτότητας, η αμερικάνικη κοινωνία που κυριαρχείται από ένα απόλυτο κενό αξιών, όλα βέβαια δοσμένα πάντα με την ίδια προσωπική ματιά του Κλαρκ, οργισμένη σε βαθμό ανωριμότητας, σαγηνευμένη από την εφηβεία σε βαθμό διαστροφικό, αλλά και εξαιρετικά εύστοχη στο κοινωνικό της σχόλιο.
Το “Wassup Rockers” (σημαίνει “What’s up Rockers”), ασχολείται με μια παρέα νεαρών από την Κεντρική Αμερική, που ζουν στο Λος Άντζελες, σε μια συνοικία-γκέτο ονόματι South Central. Εκεί κυριαρχούν οι παρέες των μαύρων MCs και hip-hopers και οι Λατίνοι που συνδυάζουν το σκέιτ με το πανκ ροκ, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν μπλέκονται σε καβγάδες, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μια μέρα, απογοητευμένοι από την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ομοεθνή τους, θα πάρουν το λεωφορείο και θα καταφύγουν στο Μπέβερλι Χιλς, σε μια πλατεία διάσημη για τις σκάλες της, οι οποίες προσφέρονται ιδιαίτερα για φιγούρες με τα σκέιτ. Εκεί όμως θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια σειρά από περιπέτειες με τους εκπροσώπους της κυρίαρχης «λευκής» Αμερικής…
Ο Κλαρκ επιλέγει στην ταινία αυτή να συγκρατήσει λίγο την ηδονοβλεπτική του πλευρά, που τόσα προβλήματα του είχε δημιουργήσει με τη διανομή του Ken Park, και να προβάλει μια νεανική υποκουλτούρα καθαρή από όπλα, ναρκωτικά και αλκοόλ. Στο προσκήνιο θέτει την κοινωνική κριτική (συγκλονιστικός στην καταγγελία του σαθρού κόσμου των πλουσίων του Μπέβερλι Χιλς), αλλά και το ψυχολογικό πορτρέτο. Ιδιαίτερα η σκηνή που συζητούν στο κρεβάτι για τη ζωή τους ο νεαρός Λατίνος με την κοπέλα από το Μπέβερλι είναι συλλεκτική. Σεναριακά η ταινία είναι ίσως λίγο φτωχή και ακατέργαστη, οι ερμηνείες των παιδιών, που ενσαρκώνουν ουσιαστικά τον εαυτό τους, αυτή τη φορά δεν είναι τόσο πετυχημένες, συνολικά όμως εκπέμπεται μια γνησιότητα, αλλά ενίοτε και ένας λυρισμός από τους Rockers, που αξίζουν σίγουρα της προσοχής σας.
Το DVD κυκλοφορεί από την Odeon, και δεν διαθέτει καθόλου extras. Η ταινία έχει πάντως site, το www.wassuprockers.net.

ΒΑΘΜΟΣ: ***

(δημοσιεύτηκε στον εξώστη, τεύχος 737)

1 σχόλιο:

Seven Film Gallery είπε...

καλη σεζον παναγιωτη. θα μας βρεις παντα κοντα σου.