5.5.06

BOSS'N UPΣκηνοθεσία: Ντίλαν Μπράουν
Παίζουν: Σνουπ Ντογκ, Χόθορν Τζέιμς, Σίλα Άντερσον

ΗΠΑ, 2005. Διάρκεια: 88΄

Αν γνωρίζετε από MCing, gangsta rap και hip-hop, τότε σίγουρα θα είστε ήδη εξοικειωμένοι με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του χώρου, που ακούει στο όνομα Snoop Dogg. Για μένα που δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για όλ' αυτά, η συγκεκριμένη ταινία έμοιασε σαν ένα ταξίδι σε μια εξωτική χώρα. Μια χώρα όπου το όνειρο του κάθε άντρα που σέβεται τον εαυτό του είναι να βρει μερικές γκόμενες του χεριού του, να τις βγάλει στο κλαρί, και να τα κονομήσει χοντρά. Μια χώρα όπου όλοι οι καθώς πρέπει άντρες λέγονται pimp, και όλες οι γυναίκες bitches. Όπου η πορνεία μοιάζει σαν μια φυσική κατάσταση, για κάθε καλή "γκόμενα" (hoe), μια δουλειά ακίνδυνη, ευχάριστη και πολύ προσοδοφόρα. Αυτή είναι η χώρα στην οποία εξελίσσεται το "Boss'n Up", η μουσική περιπέτεια που βασίζεται στο άλμπουμ του Σνουπ Ντογκ "R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece".
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ίδιος ο Σνουπ Ντογκ υποδύεται τον Κορντέ, έναν νεαρό υπάλληλο σούπερ-μάρκετ ικανό να παρατήσει την ουρά των πελατών σύξυλη στο ταμείο, προκειμένου να πάει να την πέσει στη νεαρά που στάμπαρε με την άκρη του ματιού του να μπαίνει στο κατάστημα. Οι επιδόσεις του στη δουλειά είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις επιδόσεις του στα γκομενιλίκια, αυτός όμως παρόλ' αυτά πιστεύει ακράδαντα πως μια μέρα θα γίνει πλούσιος. Eμφανίζεται τότε σαν από μηχανής Θεός ο Orange Juice, ο πιο πετυχημένος νταβατζής του ντουνιά, ο οποίος του προτείνει να τον μυήσει στο νταβατζιλίκι. Ο Κορντέ δεν θέλει και πολύ για να πειστεί, και σύντομα ξεκινά την καριέρα του...
Παρότι σαν σενάριο η ταινία είναι στην καλύτερη περίπτωση απλοϊκή, η δε αφηγηματική ροή διακόπτεται συχνά-πυκνά από μουσικές παρεμβάσεις, συνολικά αναδύεται ένα feeling γνησιότητας. Τόσο ο Σνουπ Ντογκ, όσο και οι λοιποί πρωταγωνιστές, που είναι και αυτοί του ιδίου σιναφιού, μοιάζουν τόσο εξοικειωμένοι με τους ρόλους τους, που δεν μπορείς παρά να μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς ότι διηγούνται την ίδια τη ζωή τους. Τα μπλεξίματα του Σνουπ Ντογκ με τη δικαιοσύνη είναι άλλωστε γνωστά. Μέχρι και για φόνο έχει κατηγορηθεί. Η αξία και αξιοπιστία της ταινίας αυξάνεται επιπρόσθετα από το γεγονός ότι δείχνει να εκφράζει έναν ολόκληρο κόσμο νεαρών αφρο-αμερικάνων, των οποίων τα όνειρα οπτικοποιεί. Συνολικά, μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, που βλέπεται ευχάριστα, με μπόνους κάποια βίντεο-κλιπ του Σνουπ Ντογκ. Κλείνουμε με μερικούς στίχους του καλλιτέχνη:

I've been looking at you, from the corner of my eyes
Checking out your hips, lips, tits and your thighs
I've been wanting to do you, for a mighty long time
You make a pimp wanna sing I - I - I

ΒΑΘΜΟΣ: ***

(δημοσιεύτηκε στον εξώστη, τεύχος 731)

Δεν υπάρχουν σχόλια: