24.11.03

ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ


ALMOST FAMOUS

Σκηνοθεσία: Κάμερον Κρόου

Παίζουν: Μπίλι Κράνταπ, Κέιτ Χάντσον, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 γεμάτο χρώματα, μουσικές, συναισθήματα. Οδηγός μας ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος, ο οποίος, στο άγουρο ξεκίνημα της δημοσιογραφικής του καριέρας ως μουσικοκριτικός, ακολουθεί την περιοδεία ενός ανερχόμενου ροκ συγκροτήματος.

Μια ταινία που δεν πρόκειται να απογοητεύσει όσους επιζητούν το σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας για να νιώσουν την υπέρτατη νοσταλγία: τη νοσταλγία γι’ αυτό που ποτέ δεν έζησαν. Γιατί εκεί όπου η πραγματικότητα υποκαθίσταται από την αναπαράσταση της πραγματικότητας, η νοσταλγία προσλαμβάνει τη βαθύτερη σημασία της. Και δεν υπάρχει προνομιακότερο πεδίο έκφρασης του μεταμοντέρνου αυτού συναισθήματος από μια κλασική χολιγουντιανή ταινία σκηνοθετημένη με μαεστρία από ένα σύγχρονο μάγο, έναν άνθρωπο που εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία, την έλλογη αναζήτηση της αλήθειας, για τα αμπρα-κατάμπρα της κινούμενης εικόνας.

Το Σχεδόν διάσημοι είναι λοιπόν το αποκύημα της νοσηρότερης εξορίας: της εξορίας από την πραγματικότητα. Το αφηγηματικό μοντέλο και η αναπαραστατική πολιτική που επέλεξε ο βιρτουόζος Κάμερον Κρόου είναι μεν άριστα για τη δημιουργία ψευδαισθήσεων, ακατάλληλα δε για την άρθρωση ενός λόγου αλήθειας. Ο ίδιος το γνωρίζει. Και ανάγει την αναζήτηση της αλήθειας σε κυρίαρχη προβληματική του. Ο ήρωάς του κοιτάζει γύρω του με βλέμμα πεινασμένο για αλήθεια. Με βουλημία αναζητεί κάτι πίσω από τον «ψεύτικο κόσμο του ροκ» που να είναι αληθινό. Ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, μια κουβέντα. Σύμβολο δε της αναζήτησης αυτής αποτελεί η παρουσία της Κέιτ Χάντσον, η οποία, από την αφίσα ήδη της ταινίας, μας καλεί στην υπέρτατη αναζήτηση της εποχής μας: στην αναζήτηση κάποιας αλήθειας πίσω από την εικόνα, του «είναι» πίσω από το «φαίνεσθαι».

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: